home - oorspronkelijk werk - toneelvertalingen - toneelbewerkingen - dramaturg/redacteur/docent - English

 

ACTEUR/REGISSEUR:

Als acteur was Laurens Spoor tien jaar verbonden aan het Publiekstheater in Amsterdam. Rollen o.a. Isaac Abramowich in Platonov van Tsjechov (met o.a. Annet Nieuwenhuyzen en Jules Croiset) en De Verleider in ‘Naar Damascus’ van Strindberg (met o.a. Siem Vroom) in regies van Hans Croiset; en Thomas in ‘Een Pompstation’ van Gildas Bourdet, regie: Ton Lutz.

Verder - ook bij het Publiekstheater - rollen in stukken van o.a. Sophocles, Shakespeare, Vondel, Labiche, Tsjechov, Lermontov, Brasch, Kroetz, Brecht, Schnitzler en Gerben Hellinga, in regies van o.a. Hans Croiset, Ton Lutz, Karst Woudstra, Peter Oosthoek, Ger Thijs en Fritz Marquardt. In het laatste seizoen van het Publiekstheater - en het seizoen daarop bij Toneelgroep Amsterdam - speelde hij Horatio in ‘Hamlet’ (met o.a. Pierre Bokma), regie Gerardjan Rijnders.

In de jaren ’90 speelde hij bij het Nationale Toneel in Den Haag: in ‘Een Ideale Echtgenoot’ (met o.a. Gijs Scholten van Aschat en Will van Kralingen), regie Hans Croiset, en in ‘Design for living’ (met o.a. Jacqueline Blom, Peter Blok en Gijs Scholten van Aschat), regie: Ger Thijs.

Daarnaast speelde hij in de jaren ’80 en ’90 een enkele filmrol, was hij te zien in een zestal dramaproducties/-series op televisie (o.a. ‘Vrouwenvleugel’, ‘Sjans’, ‘Zonder Ernst’ en ‘Bureau Kruislaan’) en leende hij zijn stem aan ruim tien literaire hoorspelen.

Als regisseur tekende Laurens Spoor o.a. voor de opvoeringen door Toneelgroep Amsterdam (i.s.m. Stad Radio Amsterdam) in Theater Bellevue van zijn live uitgezonden hoorspelen c.q. toneelstukken ‘De weduwe, de hospes, juffrouw Saul’ (met o.a. Annet Nieuwenhuyzen en Celia Nufaar) in 1987 en ‘Jet’ (met o.a. Pierre Bokma, Petra Laseur en Ingeborg Elzevier) in 1988. Daarvoor had hij al tal van assistent- en ‘i.s.m.’-regies gedaan bij het Publiekstheater naast Hans Croiset (o.a. Oidipous Tyrannos en Oidipous in Kolonos van Sophocles en ‘Lucifer’ van Vondel), en naast Ton Lutz (o.a. Antigone van Sophocles).

In 1991 regisseerde hij zijn eigen stuk Orestes, geproduceerd door het LAK-Theater in Leiden i.s.m. Toneelgroep Amsterdam en het Nationale Toneel (met o.a. Ellen Vogel, Hans Croiset, Gerardjan Rijnders en Joop Admiraal). Zie o.a. ook: http://www.eenlevenlangtheater.nl/ellen vogel/video/947.html.

Verder: diverse studentenregies en begeleidingen van (afstudeer)projecten op toneelscholen.

Meest recente theaterregie: ‘Een Ideale Echtgenoot’ van Oscar Wilde bij het Vrij Theater in Den Haag (in 2016, met reprises in 2017).

 

home - oorspronkelijk werk - toneelvertalingen - toneelbewerkingen - dramaturg/redacteur/docent - English