home - oorspronkelijk werk - toneelvertalingen - toneelbewerkingen - acteur/regisseur - English

 

DRAMATURG/REDACTEUR/DOCENT:

Als productie-dramaturg heeft Laurens Spoor o.a. gewerkt bij het Publiekstheater bij de productie Turcaret van Alain-René Lesage, regie Eric Schneider (1982), bij Het Toneel Speelt bij de productie ‘Jozef in Egypte’ van Joost van den Vondel, regie: Hans Croiset (2004) en - samen met Ronald Klamer - bij de productie ‘Gijsbrecht van Amstel’ van Joost van den Vondel, regie: Jaap Spijkers (2012), en bij ALBA Theaterhuis in Den Haag bij de muziektheaterproductie Mahagonny van Brecht/Weil, regie: Saskia Mees (Oerol Festival 2007). Daarnaast treedt hij regelmatig op als dramaturgisch of algemeen adviseur bij diverse theatergezelschappen en -producenten.

Als redacteur heeft Laurens Spoor in de jaren 1980 -1983 vrijwel wekelijks meegewerkt aan een kunst- en theaterprogramma van de KRO-radio en in later jaren ook aan een enkel cultuurprogramma van de KRO-televisie.

Als docent heeft Laurens Spoor o.a. vele jaren postacademische cursussen spel en regie gegeven aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht, Faculteit Theater en Drama, en lesgegeven aan het Leids Academisch Kunstcentrum. Daarnaast doceerde hij versdrama, o.a. aan de Toneelacademie in Antwerpen, het Herman Teirlinck Instituut, en was hij speldocent bij Theaterschool Rabarber in Den Haag.

Op uitnodiging van de universiteiten aldaar sprak Laurens Spoor in mei en november 2013 in Bologna respectievelijk Verona over het bewerken van tragedies in het algemeen en die van Joost van den Vondel in het bijzonder. Een samenvatting van deze lezingen werd in 2019 opgenomen in de Italiaanse boekpublicatie ‘Gysbrecht van Aemstel, il crollo di Amsterdam in una tragedia del secolo d’oro olandese’.

 

home - oorspronkelijk werk - toneelvertalingen - toneelbewerkingen - acteur/regisseur - English